Zomertijd is ijsjestijd! En niets is verfrissender dan een heerlijke sorbet of ijs EN waarom zou je niet je eigen ijs maken? Hiervoor hoef je zelfs geen ijsmachine in huis te hebben. Misschien neemt het wel wat tijd in, maar ach, wat is nou leuker dan na het maken, relaxed een sorbet met ijs te eten?
Ingrediënten sorbet:
- water
- fruitsap (maakt niet uit welk) of smaak (chocola of vanille)
- suikerwater
Ingrediënten roomijs:
- 125 ml slagroom, yoghurt of melk
- fruit (maakt niet uit welk) of smaak (chocola of vanille)
- suiker
- vanillesuiker
Voor sorbet heb je water nodig, voor roomijs slagroom, yoghurt of melk. Natuurlijk kun je ook experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten, zoals vanille of chocolade. Voor ijs met fruitsmaak zijn er twee mogelijkheden: of je bevriest de ingrediënten vooraf of je maakt het fruit fijn met de mixer zodat je een soort coulis krijgt. Bijna alle soorten soorten zijn mogelijk, zoals aardbeien, bananen, meloenen, perziken, pruimen, peren en appels. Hoe rijper het fruit is, des te beter.
Voor fruit sorbet gebruik je vers fruitsap en suikerwater. Kook het suikerwater tot 4 minuten en laat het daarna afkoelen. Pureer het fruit bijvoorbeeld meloen of aardbei, voeg het toe aan het suikerwater en mix het grondig. Plaats het ijs twee tot drie uur in de diepvries, schep het om en laat het nog een half uur in de diepvries staan.
Zelf roomijs maken vraagt wat meer tijd, maar is vrij eenvoudig. Meng de suiker, vanillesuiker en bijvoorbeeld slagroom (125 ml) in een kom en klop tot de suikerkristallen opgelost zijn. Kies je voor aardbeienijs, dan pureer je het fruit en meng je het met de suiker en slagroom. Het is belangrijk om dit grondig te doen, zodat je gelijkmatig ijs krijgt.
Giet daarna het mengsel in een doos, bij voorkeur een rechthoekige van enkele centimeters diep. Op die manier kan het mengsel gelijkmatiger bevriezen. Haal de doos om het halfuur uit de diepvriezer en roer het mengsel goed. Dit zorgt niet alleen voor de romigheid, maar zal ook de smaak van het ijs bepalen. Herhaal deze procedure tot het ijs hard geworden is en er geen ijskristallen meer in zitten. Daarna is het tijd om het ijs op tafel te plaatsen.
Giet daarna het mengsel in een doos, bij voorkeur een rechthoekige van enkele centimeters diep. Op die manier kan het mengsel gelijkmatiger bevriezen. Haal de doos om het halfuur uit de diepvriezer en roer het mengsel goed. Dit zorgt niet alleen voor de romigheid, maar zal ook de smaak van het ijs bepalen. Herhaal deze procedure tot het ijs hard geworden is en er geen ijskristallen meer in zitten. Daarna is het tijd om het ijs op tafel te plaatsen.
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten